Päivän Luukas

122. 8:40-42

40. Kun Jeesus tuli takaisin, häntä vastassa oli suuri joukko ihmisiä, sillä kaikki olivat odottaneet häntä.

41. Silloin Jeesuksen eteen tuli Jairos, synagogan esimies. Hän heittäytyi Jeesuksen jalkoihin ja pyysi häntä tulemaan kotiinsa.

42. Hänen ainoa lapsensa, noin kaksitoistavuotias tytär, oli kuolemaisillaan.

Matkalla Jairoksen kotiin väkijoukko tungeksi Jeesuksen ympärillä.

Synagogan esimiehet suhtautuivat yleensä Jeesukseen kaikkea muuta kuin lämpimästi. Eräs heistä, Jairos, oli kuitenkin joutunut elämänsä kriisiin. Tuohon aikaan ja tuossa kulttuurissa haluttiin perheeseen paljon poikia. Jairos ja hänen vaimonsa olivat saaneet yhden ainoa tyttären. Lapsi oli suloinen ja elävä. Pienen perheen arkipäivä pyöri varmaan hänen ympärillään. Isä ja äiti seurasivat tyttösensä kehitystä suuri rakkaus sydämessään. Näin kului 12 vuotta.

Sitten lapsi sairastui niin vakavasti, että vanhemmat tajusivat hänen olevan kuolemanvaarassa. Lääkkeistä ei ollut apua, lääkäreistä ei ollut apua, tytön tila muuttui yhä huonommaksi. Lopulta Jairos päätti lähteä etsimään Jeesusta, sanokoot fariseukset hänestä mitä tahansa.

Joku tiesi kertoa, että Jeesus oli parhaillaan järven takana. Niinpä Jairos seisoi laiturilla ja odotti häntä hirvittävän pelon vallassa: entä jos hän tulisi liian myöhään! Entä jos lapsi ehtisi kuolla! Kun vene lopulta laski laituriin, tunkeutui Jairos ihmisten välitse ja heittäytyi Jeesuksen jalkoihin. Hän ei välittänyt enää vähääkään, mitä kaupungin kerma hänen käytöksestään ajatteli.

Ehkä sinulla on sydämessäsi tänä päivänä samanlainen tuska kuin Jairoksella: rakkaasi on sielun ja ruumiin vaarassa. Kukaan muu ei voi enää auttaa kuin Jeesus. Heittäydy sinäkin hänen jalkojensa juureen ja pyydä häneltä apua. Mitä sinä enää ihmisten mielipiteistä välität!


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi