Päivän Luukas

57. 4:35-37

35. Mutta Jeesus käski henkeä ankarasti: "Ole vaiti! Lähde hänestä." Silloin paha henki paiskasi miehen maahan väkijoukon keskelle ja lähti hänestä vahingoittamatta häntä. 36. Kaikki olivat ymmällä ja sanoivat toisilleen: "Mitä tämä puhe oikein on? Hän käskee saastaisia henkiä vallalla ja voimalla, ja ne lähtevät tiehensä." 37. Niin Jeesuksen maine levisi sillä seudulla kaikkialle.

Jeesus olisi hyvin voitu vaientaa, jollei hän olisi osoittanut valtaansa myös käytännössä. Hänen ihmetekonsa todistivat, että hänellä todella oli valta, jota muilla ei ollut. Kapernaumin synagogassa se tuli todistetuksi ensimmäistä kertaa. Paha henki joutui tottelemaan Jeesuksen käskyä. Lähtiessään ulos miehestä riivaaja heitti hänet kiukuissaan maahan, mutta ei voinut häntä muuten vahingoittaa.

"Henkien" komentaminen on monissa uskonnoissa vallan merkki. Riivattuja ihmisiähän esiintyy kaikkialla maailmassa, paitsi ei kristinuskon "hapattamilla" alueilla. Jos käytännöllisesti katsoen kaikki ihmiset kastetaan ja he kuulevat Jumalan sanaa koulussa, rippikoulussa jne., ei riivattuja esiinny. Mutta sitä mukaa kun Raamattu ja kaste hylätään, muuttuu riivaustila yhä yleisemmäksi. Tämän saavat jälkikristilliset länsimaatkin vähitellen kokea.

Meidän aikamme Saatanan palvojista on sanottava, että he ovat ehdoin tahdoin sanoutuneet irti kasteestaan ja koko kristillisestä uskosta. Heillä on siksi suuri vaara joutua kokonaan pahan hengen valtaan. Saatanan kanssa ei voi leikkiä. Yhteydenpidosta häneen tulee aina vakavat seuraukset.

Sinä, joka olet kastettu Jeesuksen nimeen ja turvaudut hänen vereensä elämässä ja kuolemassa, olet turvassa paholaisen hyökkäyksiltä. Pyhä Henki ja paha henki eivät näet koskaan voi asua samassa sydämessä. Siksi sinun ei tarvitse pelätä joutuvasi pahan hengen valtaan.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi