Päivän Luukas

Päivän Luukas on nyt saatavana ääniversiona. Synkronointiongelmien takia tekstiversio poistetaan 10.2.2024.

7. PÄIVÄ PÄÄSIÄISEN JÄLKEEN – LAUANTAI

(Kleopas jatkoi): ”Eikä siinä kaikki. Tänään on jo kolmas päivä siitä kun se tapahtui, 22. ja nyt ovat muutamat naiset meidän joukostamme saattaneet meidät kerta kaikkiaan hämmennyksiin. He kävivät varhain aamulla haudalla 23. mutta eivät löytäneet hänen ruumistaan. Sieltä tultuaan he lisäksi kertoivat nähneensä näyn: enkeleitä, jotka sanoivat, että Jeesus elää. 24. Muutamat meistä menivät silloin haudalle ja totesivat, että asia oli niin kuin naiset olivat sanoneet. Jeesusta he eivät nähneet." 24:21b-24

Tekisi melkein mieli nauraa Jeesuksen ystävien epäuskolle, jollei se olisi niin traagista. Heillä on kaikki todisteet käsissään ja Jeesus vierellään, eivätkä he kuitenkaan usko. Myös Kleopas ja hänen ystävänsä ovat kuulleet naisten käynnistä haudalla. Pietari ja Johannes ovat vahvistaneet naisten tarinan tyhjästä haudasta ja kertoneet vielä käärinliinoistakin.

Ehkä voimme tässä yhteydessä luetella tärkeimmät ylösnousemuksen todisteet. 1. Kristillistä kirkkoa ei olisi syntynyt, jos Jeesus olisi jäänyt hautaan. 2. Uutta testamenttia ei olisi kirjoitettu, jollei silminnäkijöiden todistusta olisi ollut olemassa. 3. Miten tyhjä hauta selitettäisiin, jos Jeesus ei olisi noussut kuolleista? Jeesuksen ruumiin olemassaolo olisi aivan varmasti jollakin tavalla vuotanut hänen vihamiestensä tietoon. 4. Miksi lauantai hylättiin ja sunnuntaista tehtiin lepopäivä, jollei ylösnousemus tapahtunut juuri viikon ensimmäisenä päivänä? Juhlapäivät pysyvät yleensä sitkeästi vanhoilla paikoillaan ilman todella painavia syitä. 5. Miksi opetuslapset olisivat vähän aikaa myöhemmin suostuneet kuolemaan marttyyrikuoleman, jos he koko ajan tiesivät, minne Jeesuksen ruumis oli piilotettu?

Kaikki tosiasiat todistavat yhdessä ylösnousemuksen puolesta, ja kuitenkaan Kleopas ja hänen toverinsa eivät usko. Jeesus ei silti hylkää epäileviä ystäviään, vaan tulee heidän luokseen yhä uudelleen. Hän tulee niin monesti, että heidän epäilyksensä lopulta hälvenevät ja he saavat oikean uskon. Hylkäisikö Jeesus sitten sinut? Eikö hän tulisi yhä uudestaan myös sinun luoksesi ja rakkaittesi luo, kunnes saatte oikean uskon!


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi