Päivän Luukas

23. Mutta he eivät antaneet periksi vaan huusivat yhä kovemmin ja vaativat, että Jeesus oli ristiinnaulittava.

Huutonsa voimalla he saivat tahtonsa läpi. 24. Pilatus päätti lopulta suostua heidän vaatimukseensa. 25. Hän vapautti sen miehen, jonka he halusivat - miehen, joka oli vangittu mellakan ja murhan tähden - mutta Jeesuksen hän luovutti heidän valtaansa. 23:23-25

"Minä päästän hänet vapaaksi", lupasi Pilatus kolme kertaa, eikä kuitenkaan pitänyt sanaansa. Hän langetti tuomion, mutta - kuten vanha käännös toteaa - tuomitsikin kansanjoukon vaatimuksen täytettäväksi. Jeesusta ei voitu julistaa syylliseksi, koska lapsikin tajusi, ettei hän ollut mitään pahaa tehnyt. Siksi hänet tuomittiin "huutoäänestyksellä" kuolemaan. Sen sana voitti, joka jaksoi huutaa kovimmalla äänellä. Mikä oikeuslaitoksen irvikuva!

Viittä päivää aikaisemmin osa näistä ihmisistä oli ollut Öljymäen tien varressa huutamassa jotain aivan muuta, nimittäin: "Hoosianna Daavidin Pojalle!" Silloinkin se oli enemmistön ääni. Nyt väki vaati samaa Daavidin Poikaa ristille. Mitä meidän oikein on "kansanvallasta" ajateltava? Ja missä olivat Jeesuksen ystävät, ne jotka hän oli parantanut ja joita hän oli auttanut kolmen vuoden aikana? He vaikenivat. Ainoakaan heistä ei uskaltanut nousta esiin ja puolustaa hyväntekijäänsä. Ei yhden yksikään!

Miten monesti maailmanhistoriassa tämä näytelmä onkaan toistunut: suurin osa ihmisistä kieltää vakaumuksensa ja jopa ystävänsä, koska ei uskalla olla massojen kanssa eri mieltä. Kuinka monesti onkaan viattoman ihmisen päätä vaadittu pölkylle ilman että yksikään ääni olisi noussut häntä puolustamaan.

Jeesus seisoi Pilatuksen parvekkeella yksin, ihan yksin. Hän katseli kansaa, joka huusi häntä ristille hullun lailla, ja näki joukossa monet tutut kasvot. Jeesus tiesi, että Pilatuksen ja kansan tuomio oli räikein oikeusmurha maan päällä. Mutta hän tiesi myös, että hänen Isänsä, taivaallinen Tuomari, oli langettanut hänestä taivaan torilla oikeudenmukaisen tuomion: syypää kuolemaan - vastuussa kaikista synneistä, jotka maan päällä koskaan on tehty. Sinunkin synneistäsi.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi