Päivän Luukas

245. 17:3-4

3. Pitäkää varanne!

"Jos veljesi tekee väärin, nuhtele häntä, ja jos hän sitten katuu, anna hänelle anteeksi.

4. Vaikka hän seitsemästi päivässä rikkoisi sinua vastaan ja seitsemästi tulisi sanomaan sinulle: 'Minä kadun', anna hänelle anteeksi."

Mitä teet, jos joku rikkoo sinua vastaan seitsemän kertaa yhden ainoan päivän kuluessa? Jeesus suosittelee rehellisyyttä ihmissuhteissa - sitä että asiat sanotaan halki. Esimerkiksi näin: "Sinä teet nyt syntiä." "Minä kadun, anna minulle anteeksi." Toinen vaihtoehto näet on se, että asia painetaan villaisella sydämen sopukoihin. Siitä alkaa hiljainen katkeruus, viha ja kyräily. Rakkaus ei pitkän päälle kestä sitä, ettei erimielisyyksistä ja pettymyksistä puhuta mitään.

Jeesus antaa sinulle konkreettisen ohjeen tätä päivää varten: Jos näet toisen ihmisen tekevän jossain kohden väärin, ota asia puheeksi hänen kanssaan. Jos hän ei sinua kuule, olet vastuusta vapaa. Jos sen sijaan puhut tuon ihmisen synneistä muiden kanssa hänen selkänsä takana varoittamatta häntä itseään, teet itsekin syntiä.

Ehkä tänään tapahtuu, että rikot jotakuta vastaan kokonaista seitsemän kertaa. Sanot pahasti, kiivastut, menetät malttisi. Jeesus neuvoo, että joka kerran sinun on pyydettävä anteeksi käytöstäsi. Toisen on niin paljon helpompaa antaa anteeksi, jos häneltä selvästi sitä pyydetään.

Jos taas olet se osapuoli, jolta pyydetään anteeksi, ei sinulla ole muuta vaihtoehtoa kuin antaa anteeksi. Et saa sanoa: "En anna anteeksi ennen kuin näen sinun muuttaneen tapasi." Tai: "Saat anteeksi, jos hyvität minulle tämän vääryyden." Ajattelepa, mitä sinulle tapahtuisi, jos Jeesus sanoisi sinulle noin? Jos uskot, että Jeesus antaa ihan ilmaiseksi sinulle anteeksi seitsemän kertaa seitsemänkymmentä syntiäsi, niin ehkä jaksat antaa myös lähimmäisellesi anteeksi hänen puutteensa.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi