Päivän Luukas

10. PÄIVÄ PÄÄSIÄISEN JÄLKEEN – TIISTAI

33. Heti paikalla he lähtivät matkaan ja palasivat Jerusalemiin. Siellä olivat koolla yksitoista opetuslasta ja muut heidän joukkoonsa kuuluvat. 34. Nämä sanoivat: "Herra on todella noussut kuolleista! Hän on ilmestynyt Simonille." 35. Nuo kaksi puolestaan kertoivat, mitä matkalla oli tapahtunut ja miten he olivat tunteneet Jeesuksen, kun hän mursi leivän. 24:33-35

Tässä vaiheessa oli tullut jo pilkkopimeää. Kleopas ja hänen ystävänsä pukivat taas viitan ylleen ja läksivät yönselkään taivaltamaan tuota kahden tunnin matkaa takaisinpäin. Kotiväki ihmetteli, ehkä estelikin, mutta tajuasi sitten, että miesten piti päästä heti paikalla kertomaan murheen murtamille opetuslapsille ilosanomaa: Jeesus on totisesti ylösnoussut. Hän elää!

Jalat kulkivat kuin siivitettyinä ylös mäkeä pimeällä tiellä. Siinä eivät pelottaneet metsän eläimet sen enempää kuin rosvotkaan. Myöhään illalla miehet saapuivat opetuslasten majapaikkaan. Ennen kuin nämä kaksi ehtivät kuuluttaa suurta uutistaan, huusivat opetuslapset heille kuin yhdestä suusta: "Herra on noussut kuolleista - hän on ilmestynyt Simonille."

Paavalikin mainitsee Pietarin ja hänen Herransa kahdenkeskisen kohtaamisen aivan ensimmäisenä luetellessaan ylösnousseen todistajia (1 Kor 15:5). Mitä tuon tapaamisen aikana tapahtui, sitä emme tiedä. Ilmeisesti Pietari piti sen omana tietonaan kuolemaansa asti. Voimme vain arvata, että Herransa kieltänyt opetuslapsi sai uskoa syntinsä anteeksi. Pietari sai kuulla, että Jeesus rakasti häntä lankeemuksen jälkeen yhtä paljon kuin sitä ennenkin.

Pietari ei ollut koskaan ennen tarvinnut niin paljon armoa kuin nyt. Ei hän myöskään ollut osannut julistaa toisille niin suurta armoa kuin tästä lähin julisti. Ei sinunkaan lankeemuksessasi ole mitään muuta hyvää kuin se, että sinä sen jälkeen tarvitset armoa enemmän kuin koskaan ennen. Silloin myös julistat sitä muille suurempana kuin koskaan ennen.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi