Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.



Otteita päiväkirjasta 4: Kulttuurishokki joulun aikaan (20.11.2019)

5.12.1984. Työntekijäkokous Japanin opiskelijalähetyksessä. Sovittiin joulukuun kokouksen ajankohtaa.

- Kahdeskymmenes, minä ehdotin toivoen, että 21. jäisi vapaaksi ja pääsisin suomalaisen koulun kuusijuhlaan. — Ei käy, vastasivat muut.

- Kahdeskymmenes neljäs, ehdotti Koben opiskelijasihteeri. Järkytyin kerrassaan. Jouluaattona!

- Olen ajatellut pitää vapaapäiväni silloin, sanoin vähän häpeissäni; kukaan muu ei näet lepää yhtä kokonaista päivää viikossa.

- Kahdeskymmenes viides, ehdotti esimies.

Luulin, että pomo laskee leikkiä. Sitten vilkaisin kaikkien kasvoja ja näin, että he olivat vakavissaan. Enkä voinut enää toista kertaa sanoa, että se on vapaapäiväni...

- Onko sinulla menoa 25. päivä? kysyi esimies, kun pysyin vaiti.

- Mutta sehän on joulupäivä! henkäisin epätoivoissani.

- Ai niin, sanoi työtoveri, luki ilmeeni, kohautti olkapäitään ja käänsi allakan lehteä.

- 26. päivä, sanoi Kioton opiskelijatyöntekijä, mutta lisäsi varmuuden vuoksi: Vai onko joulun jälkeinen päivä Mailis-sanille mahdoton?

Olin hiljaa. En toki voinut enää puhua tapaninpäivästä ja kutsusta joulupäivällisille lähettikollegojen kotiin. Kolmas perättäinen vapaapäivä Vapahtajan syntymän kunniaksi on sentään liikaa tässä maassa, jossa kahden peräkkäisen päivän lomalle on keksitty oma sanansa: renkyuu.

- 28. päivä, ehdotti joku.

- Ei käy, se on liian lähellä uutta vuotta. Pitää tehdä suursiivous vaimon kanssa, vastasi esimies. Niin, Jeesuksen syntymäpäivää varten ei Japanissa tehdä suursiivousta, eivätkä joulua pyhitä edes kristitytkään. Juhlat juhlitaan edellisenä sunnuntaina.

Lopulta päädyttiin 21. päivään. Hyvästi haaveet suomalaisen koulun joulujuhlasta. Mutta onhan joulupäivä sentään pelastettu!

- Minulla on sitten suomalaisten lähettien kokous 2.-3.1., ilmoitin. Laadimme siellä budjetin.

- Laaditte budjetin? toisti esimies epäuskoisena.

Silloin tajusin: vuoden kolme ensimmäistä päivää ovat japanilaisille pyhiä — ahkerinkaan ihminen ei silloin tee työtä eikä laadi budjettia.

Tällaista se on, kulttuurishokki.



Edelliset