Päivän Luukas

178. 11:49-51

49. Tämän vuoksi onkin Jumalan Viisaus sanonut: 'Minä lähetän heidän luokseen profeettoja ja apostoleja, ja he tappavat ja vainoavat näitä.'

50. Niinpä tämä sukupolvi saa maksaa kaikesta profeettojen verestä, joka maailman luomisesta lähtien on vuodatettu,

51. Abelin verestä aina Sakarjan vereen asti, hänen, joka surmattiin alttarin ja pyhäkön välille. Niin, minä sanon teille: tämä sukupolvi vaaditaan vielä tilille.

Kain vihasi Abelia uskonnollisesta syystä. Hän kadehti veljeltään Jumalan suosiota. Kain olisi tahtonut uskonnon, jossa muukin uhri kuin veriuhri olisi miellyttänyt Jumalaa. Siksi hän tappoi veljensä. Näin Abelista tuli maailmanhistorian ensimmäinen marttyyri.

Viimeinen marttyyri, josta Vanhan testamentin historiankirjat tietävät kertoa, on Sakarja, Joojadan poika. Tämä profeetta varoitti (uskovaista!) kuningasta ja kansaa epäjumalanpalveluksesta: "Näin sanoo Jumala: Miksi te rikotte Herran käskyjä vastaan? Koska olette hylänneet Herran, hänkin hylkää teidät" (2 Aik 24:20). Sellaista julistusta ei kukaan halunnut kuulla - ja niin Sakarja kivitettiin kuoliaaksi temppelin pihalla.

Jeesus tiesi koko ajan, että hänetkin tultaisiin tappamaan. Kaikki Vanhan testamentin vainotut profeetat olivat näet olleet hänen ennakkokuviaan. Jeesus, varsinainen Jumalan lähettiläs, surmattaisiin Golgatalla oman sukupolvensa uskonnollisten johtajien ja Raamatun selittäjien toimesta.

Mitä tapahtuu sille "profeetalle", joka uskaltaa meidän aikanamme ja meidän kirkossamme sanoa ääneen Jumalan käskyt ja herätellä paatuneita julistamalla heille Jumalan tuomiota? Käykö hänelle yhtään sen paremmin kuin entisillekään profeetoille?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi