Päivän Luukas

205. 13:20-21

20. Vielä hän sanoi: "Mihin vertaisin Jumalan valtakuntaa?

21. Se on kuin hapate. Kun nainen sekoitti sen kolmeen vakalliseen jauhoja, koko taikina happani."

Yleensä leipää tehdään yhdestä tai kahdesta jauhokilosta. Jeesuksen mainitsemat kolme vakallista tarkoittavat kokonaista kolmeakymmentä kuutta jauholitraa. On kysymys valtavasta taikinasta! Taikina saa kuitenkin olla miten iso tahansa - jos siihen lisätään hapatetta (eli "leivän juurta"), se happanee vähitellen viimeistä tilkkaa myöten.

Kun Jumalan sanan hapate sekoitetaan ihmissydämeen, sen vaikutus leviää yhä syvemmälle hänen persoonallisuuteensa. Jeesus antaa anteeksi ja parantaa yhä uusia elämän ja persoonallisuuden alueita. Jos sekoitat Jeesuksen sanojen hapatetta omaan sydämeesi, niin se tekee siellä vähitellen työtään ja muuttaa ajattelutapaasi Jumalan tahdon mukaiseksi.

Mutta Jumalan sana on hapate, joka muuttaa myös yhteiskuntaa. Ei-kristillisissä yhteiskunnissa ei kaikilla ihmisillä ole yhtäläistä ihmisarvoa. Naisia, vammaisia, spitaalisia, orjia, vihollisia ja kastittomia on usein pidetty epäihmisinä. Nykyään kristilliset arvot ovat jossain määrin "tarttuneet" myös monen ei-kristillisen maan lainsäädäntöön. Lähimmäisenrakkaus, joka kohdistuu kaikkiin ihmisiin erotuksetta, on kuitenkin tullut tähän maailmaan kristinuskon myötä, ja se myös häviää täältä sitä mukaa, kun Raamatusta luovutaan.

Kun kaikki maailman kansat ovat saaneet kuulla todistuksen Jeesuksesta, hän tulee takaisin. Vasta sitten on koko taikina hapannut. Oletko sinä mukana sekoittamassa hapatetta kaikkien maailman kansojen joukkoon?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi