Päivän Luukas

209. 13:31-33

31. Juuri silloin tuli muutamia fariseuksia sanomaan Jeesukselle: "Lähde pois täältä, Herodes aikoo tappaa sinut."

32. Mutta hän vastasi:

"Menkää ja sanokaa sille ketulle: 'Tänään ja huomenna minä ajan ihmisistä pahoja henkiä ja parannan sairaita, ja kolmantena päivänä saan työni päätökseen.'

33. Mutta tänään ja huomenna ja seuraavanakin päivänä minun on jatkettava kulkuani - eihän ole mahdollista, että profeetta surmataan muualla kuin Jerusalemissa.

Jeesusta ei voitu pelotella - hän ei nimittäin pelännyt ketään muuta kuin Jumalaa. Jeesus ei paennut paikalta, vaan suoritti rauhallisesti tehtävänsä loppuun. Hän luotti siihen, etteivät viholliset voisi häntä tappaa ennen kuin Jumalan määräämänä aikana ja Jumalan määräämässä paikassa.

Kun Jumalan Poika syntyi ihmiseksi, niin jo vauvana hänen henkeään vaani Herodes Suuri. Julkisen toiminnan alussa oma kotikaupunki oli vähällä lynkata hänet. Nyt Herodes Antipas olisi tahtonut hänet tappaa otettuaan jo Johannes Kastajan pois päiviltä. Koko Jeesuksen julkisen toiminnan ajan fariseukset ja lainopettajat vakoilivat häntä ja koettivat saada häntä sanoistaan tuomituksi.

Kukaan ei Jeesusta ymmärtänyt, ei äiti sen enempää kuin veljetkään. Omat opetuslapsetkin hänet lopulta hylkäsivät, myivät ja kielsivät. Tämäkö on ihmiskunnan asenne Jumalaansa ja Vapahtajaansa kohtaan? Onko tämä ehkä meidänkin asenteemme?

Miksi Jumala sitten alun perinkään lähetti Poikansa tällaisen ihmiskunnan keskelle - tiesihän hän, miten siinä tulisi käymään? Siksi että hän rakasti meitä kaikkia, jopa Herodestakin. Niin on Jumala tällaista maailmaa rakastanut, että hän antoi ainoan Poikansa sen puolesta kärsimään ja kuolemaan. Uskothan sinäkin Jumalan suureen rakkauteen omalla kohdallasi ja rakkaittesi kohdalla?


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi