Päivän Luukas

16. 1:76-79

76. Ja sinua, lapsi, kutsutaan Korkeimman profeetaksi. Sinä käyt Herran edellä ja raivaat hänelle tien. 77. Sinä johdat hänen kansansa tuntemaan pelastuksen, syntien anteeksiantamisen. 78. Näin meidän Jumalamme hyvyydessään armahtaa meitä: Korkeudesta saapuu luoksemme aamun koitto. 79. Se loistaa pimeydessä ja kuoleman varjossa eläville, se ohjaa jalkamme rauhan tielle.

Enkeli Gabriel oli luvannut, että Johanneksesta tulisi Herran edelläkävijä, joka valmistaisi kansan hänen tuloaan varten (17). Siitä isä-Sakarias nyt iloitsee. Olkoonkin, että tällä lapsella tulisi olemaan vaikea elämänosa ja hän kuolisi nuorena vihollisensa käden kautta, silti hänen elämällään olisi tärkeä tarkoitus ja tehtävä. Elämän pituus ei nimittäin ole ratkaisevaa, vaan sen syvyys.

Sakarias tajuaa, että pelastus on samaa kuin syntien anteeksiantamus. Sitä Messias-kuningas oli tulossa tuomaan kansalleen. Johanneksen tehtävä olisi valmistaa syntien anteeksiantamukselle tietä lain saarnan kautta. Hänen pitäisi osoittaa kuulijoilleen heidän syntinsä. Jolleivät ihmiset tuntisi pahuuttaan Vapahtajan tullessa, ei heillä olisi hänelle mitään käyttöä.

Vapahtaja tulee kuin aamurusko pimeään yöhön. Niin moni ihminen, jopa kansakin, elää yhä vailla aamun toivoa, tietämättä mitään todellisesta valosta ja Vapahtajan tulosta. Ehkä sinäkin koet tänä adventtina kulkevasi pimeydessä ja kuoleman varjon laaksossa. Surut ovat pimentäneet päiväsi, kuolema uhkaa sinua tai rakkaitasi. Tiedä silloin, että Jeesus tulee luoksesi yhtä varmasti kuin aamunkoitto. Ennen päivännousua aamuun on vain uskottava. Valo koittaa kyllä, se koittaa sinunkin elämääsi. Niin kauan kuin vielä on pimeää, tartu Jumalan lupauksiin ja riipu niissä kiinni. Tie edessäsi on kuitenkin rauhan tie.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi