Päivän Luukas

151. 10:1-3

1. Tämän jälkeen Herra valitsi vielä seitsemänkymmentäkaksi opetuslasta ja lähetti heidät kaksittain edellään jokaiseen kaupunkiin ja kylään, johon hän aikoi itse mennä.

2. Hän sanoi heille:

"Satoa on paljon, mutta sadonkorjaajia vähän. Pyytäkää siis herraa, jolle sato kuuluu, lähettämään väkeä elonkorjuuseen.

3. "Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle.

Jeesuksella on enää vain vähän aikaa jäljellä, joten hän aikoo käyttää sen tehokkaasti hyväkseen. Ja niin hän valitsee 12 opetuslapsensa lisäksi vielä 70 muuta viestinviejää, kuten Mooses aikoinaan.

Tekstistämme käy ilmi, mitkä ovat Jeesuksen periaatteet hänen lähettäessään uusia työntekijöitä "työharjoitteluun": Ensinnäkään hän ei lähetä ketään yksin, vaan kaksin. Toiseksi hän lupaa itse tulla perässä. Lopullisen vastuun työstä kantaa siis hän itse. Niin hän tekee vielä tänäkin päivänä.

Kolmanneksi Jeesus käskee rukoilla lisää työntekijöitä elopellolleen. Sadonkorjuulla on joka vuosi kiire - jollei sitä tehdä aikanaan, karisee vilja pellolle. Jollemme me vie evankeliumia oman sukupolvemme ihmisille, korjaa kuolema heidät ennen kuin heidän on mahdollista uskoa Jeesukseen ja päästä taivaaseen. Sen lisäksi on olemassa erityisiä herätyksen aikoja. Jollei ihmissieluja saada "korjuuseen" sellaisena aikana, menee sato hukkaan.

Neljänneksi Jeesus ei lähetä opetuslapsiaan huviretkelle vaan susien sekaan. Opetuslasten on uskottava, että Vapahtaja pystyy varjelemaan omansa petojen hampailta, jos tahtoo. Osa opetuslapsista kyllä kuolee tehtäväänsä täyttäessään, mutta vain silloin, kun se on Jumalan tahto. Eikä Jeesus jätä omiaan hetkeksikään yksin, vaan kulkee itse Hyvänä Paimenena heidän kanssaan.

Niin hän kulkee tänään sinunkin vierelläsi, vaikka olisit joutunut keskelle susilaumaa.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi