Päivän Luukas

294. 20:27-33

27. Jeesuksen luo tuli sitten muutamia saddukeuksia, niitä, jotka kieltävät ylösnousemuksen. He esittivät hänelle kysymyksen:

28. "Opettaja, Mooses on säätänyt näin: 'Jos miehen veli kuolee ja tältä jää vaimo mutta ei lasta, miehen tulee ottaa veljensä vaimo ja hankkia jälkeläinen veljelleen.'

29. Oli seitsemän veljestä. Vanhin heistä otti vaimon ja kuoli lapsettomana.

30. Silloin toinen otti hänet,

31. sitten kolmas, ja vuorollaan kaikki seitsemän. Kaikki he kuolivat jättämättä jälkeensä lapsia.

32. Lopuksi nainenkin kuoli.

33. Kenen vaimo tämä nainen on oleva ylösnousemuksessa? Hänhän on ollut kaikkien seitsemän vaimona."

Saddukeukset ovat vähän kuin meidän aikamme liberaaliteologit: he eivät usko ruumiin ylösnousemukseen. He ajattelevat aivan ilmeisesti, että jos kuolleitten ylösnousemus olisi olemassa, se olisi vain nykyisen olotilan jatketta avioliittoineen päivineen. Nyt saddukeukset siis vuorostaan koettavat saada Jeesuksen sotkeutumaan sanoissaan tekemällä hänen uskonsa ylösnousemukseen naurettavaksi.

Mooseksen laissa todellakin säädetään, että lapsettoman lesken on mentävä miesvainaansa veljen kanssa naimisiin ja hankittava ensimmäiselle miehelleen jälkeläisiä. Yksikään sukuhaara ei saa hävitä Jumalan kansasta. Nyt saddukeukset esittävät äärimmäisen esimerkin tämän lain soveltamisesta.

Jokainen joka rakastaa aviopuolisoaan tässä elämässä, toivoo että liitto saisi jatkua myös kuoleman tuolle puolen. Jeesus kuitenkin osoittaa, ettei taivaassa ole avioliittoa eikä sukupuolielämää, vaikka iänkaikkinen elämä eletäänkin ruumiillisessa muodossa.

Avioliittoasi et siis voi viedä taivaaseen, mutta rakkautesi voit. Se ei katoa koskaan (1 Kor. 13:8). Se on kuolemaa väkevämpi (Laul 8:6). Itse asiassa rakkaus onkin ainoa aarre, minkä voit viedä mukanasi iänkaikkisuuden rajan yli. Rakkaudessa on jo nyt jotain jumalallista, jotain iänkaikkista. Täällä toinen toisensa tuntemiseen on tarvittu sukupuolielämää ja avioliittoa - uudessa luomakunnassa meille annetaan jokin muu tapa tuntea toisemme vielä paljon syvemmin ja täydellisemmin kuin se maan päällä koskaan oli mahdollista.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi