Päivän Luukas

55. Keskelle pihaa sytytettiin nuotio, ja kun väki asettui sen ympärille, Pietari istuutui muiden joukkoon. 56. Muuan palvelustyttö näki hänet istumassa tulen ääressä, katsoi häntä pitkään ja sanoi: "Tuokin oli sen miehen seurassa." 57. Pietari kielsi: "Minäkö? Enhän edes tunne häntä." 58. Vähän ajan kuluttua sanoi eräs mies hänet nähdessään: "Sinäkin olet sitä joukkoa." Mutta Pietari vastasi: "Erehdyt, en ole."59. Tunnin kuluttua vielä toinen mies väitti: "Kyllä tuokin varmasti oli sen miehen kanssa, onhan hän galilealainenkin."

60. Mutta Pietari sanoi: "En käsitä, mistä puhut." 22:55-60A

Simon Pietari seurasi Jeesusta ylipapin pihalle asti - voisimme sanoa: leijonien luolaan. Sitten se tapahtui: "En tunne häntä. En kuulu siihen porukkaan. En tiedä, mistä puhut." Näin kielsi Pietari Herransa - ilman että kukaan olisi edes uhkaillut tai lyönyt häntä. Moni ihminen on vakaumuksensa tähden kestänyt mitä hirveintä kidutusta kuukausi-, jopa vuosikaupalla. Pietari ei päässyt niin pitkälle. Hän kielsi Herransa jo heti kättelyssä.

Miten siinä nyt niin kävi? Simon Pietarihan oli vain muutama tunti aikaisemmin luvannut olla Jeesukselle uskollinen kuolemaansa asti! Hän oli todella vilpittömästi tahtonut seurata Vapahtajaansa. Miksi hyvät päätökset ja lupaukset eivät häntä nyt auttaneetkaan? Niin, miten paljon hyvät päätökset yleensä auttavat meitä ihmisiä kiusauksen tai vaaran hetkellä?

Pietarin virhe oli siinä, ettei hän tuntenut itseään eikä Jeesusta. Hän ei ymmärtänyt, että hänen "lihansa" oli heikko. Hän ei ollut koskaan ennen kokenut kidutettavaksi joutumisen pelkoa eikä siis arvannut, miten tuossa tilanteessa reagoisi. Miehelle tuli täytenä yllätyksenä, että hän olikin auttamaton pelkuri!

Siksi Pietari ei valvonut eikä rukoillut Getsemanessa. Jos hän olisi ottanut vakavasti Jeesuksen ennustuksen: "Ennen kuin kukko kiekuu, sinä kolmesti minut kiellät", olisi uni varmasti karissut hänen silmistään. Mutta Simon ei uskonut Jeesuksen varoitusta sen enempää kuin tämän ennustuksia omasta kuolemastaankaan. Pietarille Jeesus ei ollut Herran kärsivä palvelija. Miehen oli "pakko" langeta, että hän saisi oikean uskon - uskon siihen, että hänen pelastumisensa oli kokonaan Jeesuksen ansiota. Eräässä mielessä meidän jokaisen on langettava, ennen kuin tämä usko meille kelpaa. Sinunkin.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi