Päivän Luukas

264. 18:18-21

18. Muuan korkeassa asemassa oleva mies kysyi Jeesukselta: "Mitä minun pitää tehdä, hyvä opettaja, että perisin iankaikkisen elämän?"

19. Jeesus vastasi hänelle: "Miksi sanot minua hyväksi? Ainoastaan Jumala on hyvä, ei kukaan muu.

20. Käskyt sinä tiedät: älä tee aviorikosta, älä tapa, älä varasta, älä todista valheellisesti, kunnioita isääsi ja äitiäsi."

21. "Kaikkea tätä olen noudattanut nuoresta pitäen", vastasi mies.

Jeesuksen luo tulee mies, joka on menestynyt hyvin elämässään. Hän on nuoresta iästään huolimatta hallitusmies. Voisimme sanoa tämän päivän kielellä: poliitikko. Miehellä on kuitenkin yksi suuri ongelma. Menestys ei ole tuonut vastausta perimmäisiin kysymyksiin, esimerkiksi tähän: Minne minä joudun kuolemani jälkeen? Asia vaivaa häntä.

Mies on elänyt rehellisesti ja oikein, vaikka varmaan samat kiusaukset ovat häntä ympäröineet kuin poliitikkoja yleensäkin. Hän on ollut uskollinen vaimolleen, rehellinen rahan suhteen, ei ole valehdellut vaalipuheissaankaan ja pitänyt aina hyvän huolen vanhemmistaan. Luulisi, että tuollainen mies olisi ollut täysin varma taivaaseen pääsystään. Mutta eipä vain ole.

Varmuutta pelastuksesta ei näet kukaan voi saada olemalla hyvä ihminen. Koskaan ei voi tietää, onko sittenkään ollut tarpeeksi hyvä? Saattaahan olla, että suorituksesta puuttuu kuitenkin vielä muutama ratkaiseva piste.

Poliitikko pitää Jeesusta hyvänä opettajana - mutta se ei riitä. Joka ei pidä häntä Jumalana, sen usko on väärä. Sellainen usko ei koskaan voi tuoda tullessaan pelastusvarmuutta ja rauhaa Jumalan kanssa. Siksi Jeesus ei hyväksy sitä hyvän opettajan titteliä, jonka poliitikko hänelle antaa. Vain Jumala on hyvä. Me saamme tänäkin päivänä turvata hänen hyvyyteensä, vaikka itse olemme pahoja. Sitä tämä poliitikko ei tehnyt.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi