Päivän Luukas

4. 1:13-17

13. Mutta enkeli puhui hänelle: "Älä pelkää, Sakarias. Rukouksesi on kuultu, vaimosi Elisabet synnyttää sinulle pojan ja sinä annat hänelle nimeksi Johannes.14. Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään. 15. Hän on oleva suuri Jumalan mies. Viiniä ja väkijuomaa hän ei juo. Jo äitinsä kohdusta asti hän on täynnä Pyhää Henkeä.16. Hän kääntää Israelin kansasta monet jälleen Herran, heidän Jumalansa, puoleen.17. Hän kulkee Herran edelläkävijänä Elian hengessä ja voimassa, hän kääntää isien sydämet lasten puoleen ja ohjaa tottelemattomat ajattelemaan hurskaiden tavoin, näin valmistaakseen kansan Herran tuloa varten."

Enkeli ilmoitti, että Sakaria ja Elisabet saisivat lapsen! Hänen nimekseen tulisi Johannes, mikä tarkoittaa: "Jumala on armollinen" tai "Jumalan armolahja". Lapsi olisi vanhempiensa ja monen muunkin hurskaan israelilaisen ilona. (Tässä sana "ilo" esiintyy Luukkaalla ensimmäistä kertaa. Se on yksi hänen evankeliuminsa avainsanoja.)

Lopuksi enkeli lainasi Vanhan testamentin viimeisiä sanoja. Malakia oli päättänyt kirjansa lupaukseen uuden Eliaan tulosta. Profeetta oli ennustanut, että Elias tulisi vähän ennen "Herran päivää" eli Herran omaa tulemusta. Sakarias sai nyt kuulla, että hänelle syntyvä lapsi olisi tämä uusi Elias, jonka piti valmistaa tietä itsensä Herran eteen.

Näin Jumala toteutti suunnitelmansa kansansa elämässä, vaikka vaikenikin välillä satoja vuosia. Eikö hän sitten toteuttaisi suunnitelmaansa myös sinun ja rakkaittesi elämässä! Enkeli sanoi: "Älä pelkää, Sakarias, rukouksesi on kuultu..." Tämän saman sanan tahtoo Jumala sanoa sinullekin tänä päivänä. Rukouksesi on kuultu, vaikka mitään ei ole näyttänyt tapahtuvan pitkinä vuosina. Yhtään rukousta et ole rukoillut turhan takia. Vastaus on ehkä erilainen kuin odotit ja luulit. Ainakin se tulee paljon myöhemmin kuin sen mielestäsi olisi pitänyt tulla. Ja kuitenkin se tulee juuri oikeaan aikaan.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi