Päivän Luukas

81. 6:19-20

19. Jokainen yritti väentungoksessa päästä koskettamaan häntä, sillä hänestä lähti voimaa, joka paransi kaikki. 20Jeesus katsoi opetuslapsiinsa ja sanoi: "Autuaita olette te köyhät, sillä teidän on Jumalan valtakunta.

Kansan tungeksiessa ympärillä Jeesus saarnasi Tasankosaarnansa. Hän ei tahtonut pitää pelkkää parantamiskokousta. Pääasia Jeesukselle oli aina Jumalan sanan julistus. Voisi luulla, että Jeesus olisi alkanut tässä tilanteessa puhua ihmeistä, Pyhän Hengen voimasta ja parantamisen armolahjasta. Sen sijaan hän julistikin autuaiksi ne, jotka eivät olleet kokeneet ihmettä...

Sana "autuas" merkitsee "onniteltavaa" tai "ikionnellista". Ketä Jeesus tässä siis onnittelee? Ei rikkaita ja onnistuneita, vaan köyhiä ja epäonnistuneita! "Köyhyys" tarkoittaa Jeesuksen kielenkäytössä paitsi rahan myös rakkauden puutetta. Köyhä on se, jolla ei onnea ole ollutkaan tai joka on sen menettänyt.

Jeesus sanoo sinulle tänään: Onneksi olkoon sinä, jolla ei ole työtä, ei rahaa, ei terveyttä eikä rakkautta. Onhan sinulla kuitenkin tallella se, mikä on tärkeintä elämässä ja kuolemassa: Jumalan valtakunta. Sinne ei kukaan voi rahalla ostaa pääsylippua, mutta sen kansalaisuutta ei myöskään voi konkurssissa tai avioerossa menettää.

Jeesuksen onnentoivotukset ovat vastoin tervettä järkeä. Uskotko sinä hänen ensimmäiseen autuaaksi julistukseensa? Vai mittaatko ehkä asioita tunteillasi? Koska köyhyys ja onnen puute tuntuvat pahalta, niin ne ovat pahaa ja sillä selvä. Jeesus kuitenkin tietää, että on olemassa toinen todellisuus, jossa pätevät toiset lait kuin meidän tunne-elämässämme. Siinä todellisuudessa voi onnensa menettänytkin olla ikionnellinen.

PAASTON AIKA


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi