Päivän Luukas

13. 1:57-63

57. Elisabetin aika tuli, ja hän synnytti pojan. 58. Kun naapurit ja sukulaiset kuulivat suuresta laupeudesta, jonka Herra oli hänelle osoittanut, he iloitsivat yhdessä hänen kanssaan. 59. Kahdeksantena päivänä kokoonnuttiin ympärileikkaamaan lasta. Muut tahtoivat antaa hänelle isän mukaan nimeksi Sakarias, 60. mutta hänen äitinsä sanoi: "Ei, hänen nimekseen tulee Johannes."

61. Toiset sanoivat: "Eihän sinun suvussasi ole ketään sen nimistä." 62. He kysyivät viittomalla isältä, minkä nimen hän tahtoi antaa lapselle. 63. Sakarias pyysi kirjoitustaulun ja kirjoitti siihen: "Hänen nimensä on Johannes." Kaikki hämmästyivät.

Johannes on ilon lapsi, kuten enkeli oli Sakariaalle ennustanutkin: "Ilo ja riemu täyttävät sinut, ja monet iloitsevat hänen syntymästään" (14). Vanhemmat tietävät, että Johannes tulee olemaan Messiaan edelläkävijä ja hänen tiensä valmistaja (17). Mutta sitä he eivät tiedä, että tämä suloinen pieni vauva tulisi kerran kuolemaan väkivaltaisen kuoleman, koska maan mahtavat eivät kestäisi kuulla hänen saarnaansa.

Israelissa oli tapana antaa vanhimmalle pojalle isän tai isoisän nimi. Elisabet ja Sakarias hämmästyttivät sukulaisensa poikkeamalla tästä perinteestä. Enkeli oli käskenyt antaa lapselle nimeksi Johannes, mikä tarkoittaa "Jumala on armollinen" tai: "Jumalan (armo)lahja". Jo nimellään Johannes oli täyttämässä sitä tehtävää, joka hänelle oli ennen syntymistä annettu. Hän julisti Jumalan armoa, joka tulisi lopullisesti ilmi Jeesuksessa.

Nimi annettiin lapselle ympärileikkauksen yhteydessä. Ympärileikkaus oli merkkinä siitä, että lapsi kuului Jumalan valittuun kansaan, Israeliin. Sinä olet saanut nimesi kasteesi yhteydessä. Kasteessa sinut on liitetty jäseneksi Jumalan uuteen kansaan: kristilliseen kirkkoon. Jumala itse on kutsunut sinua nimeltä kasteesi hetkellä: "Älä pelkää, minä olen lunastanut sinut, minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun" (Jes 43:1*). "Vuoret väistykööt ja kukkulat horjukoot, mutta minun armoni ei sinusta väisty eikä minun rauhanliittoni horju, sanoo Herra, sinun armahtajasi (Jes 54:10*).

Tähän lupaukseen saat luottaa omalla kohdallasi ja tähän saat vedota niiden rakkaittesi kohdalla, joiden puolesta tänä adventtina huolta kannat.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi