Päivän Luukas

234. 16:3-7

3. Mies mietti: 'Mitä minä nyt teen? Isäntä panee minut pois taloudenhoitajan toimesta. Kaivaa en jaksa, kerjätä en kehtaa.

4. - Nytpä tiedän! Järjestän niin, että toiset ottavat minut taloonsa, kun joudun lähtemään työpaikastani.'

5. Hän kutsui isäntänsä velalliset vuoron perään luokseen. 'Paljonko olet velkaa isännälleni?' hän kysyi ensimmäiseltä.

6. 'Sata astiaa öljyä', tämä vastasi. Taloudenhoitaja sanoi: 'Tässä on velkakirjasi, istu ja merkitse äkkiä viisikymmentä.'

7. Sitten hän kysyi toiselta: 'Entä sinä, paljonko sinä olet velkaa?' Tämä vastasi: 'Sata tynnyriä vehnää.' Taloudenhoitaja sanoi: 'Tässä on velkakirjasi, merkitse kahdeksankymmentä.'"

Töistä pois potkaistu taloudenhoitaja saa vielä vähän aikaa tiliensä selvittelemiseen. Hän ryhtyy pontevasti turvaamaan tulevaisuuttaan. Mies päättää hankkia itselleen ystäviä pahan päivän varalle. Niinpä hän sitten ottaa kassakaapista esille yhden velkakirjan toisensa jälkeen ja antaa ne velallisten väärennettäväksi. Tällä tavoin moni kylän asukas joutuu taloudenhoitajan armoille - hänhän voi kiristää heitä jälkikäteen uhkaamalla paljastaa koko jutun suurelle yleisölle. Velkakirjan väärentäjien on suorastaan pakko ottaa tämä taloudenhoitaja töihin, jos hän myöhemmin sitä pyytää.

Miksi Jeesus käyttää vertauksessaan näin vastenmielistä esimerkkiä? Miksi hän ikään kuin neuvomalla neuvoo kuulijoitaan epärehellisyyteen? Sitä emme tiedä, mutta sen tiedämme, että Jumala on ehdottoman rehellinen ja oikeudenmukainen kaikessa tilinpidossaan. Hän ei saneeraa eikä väärennä omia velkakirjojaan sen enempää kuin toistenkaan.

Raamatussa puhutaan usein synnistä ikään kuin se olisi velka. Me ihmiset olemme korviamme myöten veloissa Jumalalle. Velkamme on niin suuri, ettei meillä ole mitään mahdollisuuksia maksaa lainaamme hänelle takaisin. Maksamaton velka estää meiltä tehokkaasti taivaaseen pääsyn.

Sitten tulee Jeesus itse ja ottaa velkamme maksaakseen. Hän ei väärennä velkakirjaa, hän maksaa sen viimeistä ropoa myöten. "Hän antoi meille kaikki rikkomuksemme anteeksi, hän kumosi meitä rasittavan velkakirjan kaikkine määräyksineen ja teki sen mitättömäksi naulitsemalla sen ristiin" (Kol.2:14). Sinun ei siis tarvitse koettaa väärentää velkakirjaasi Jumalan edessä. Jeesus on kuitannut sen jo maksetuksi.


Kirjasta Mailis Janatuinen: Jää luoksemme – Sana Luukkaan evankeliumista vuoden joka päivälle. Perussanoma, 2000. (Nettiversion paasto- ja pääsiäisaika on sovitettu kuluvan vuoden kalenteria vastaavaksi.) © www.ilosanomapiiri.fi