Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.



Kysymyksiä MJ:lle Japanista lähtiessä vuonna 2013 (25.1.2020)

Ensiksi: Mille kaikille kielille materiaaliasi on käännetty? Ilosanomapiirikysymyksiä löytyy nyt netistä 26 kielellä ja kahden kielen käännöksiä ollaan parhaillaan tekemässä. Nettisivut avattiin vuonna 2000, joten materiaali on levinnyt maailmalle kolmessatoista vuodessa. (Vuonna 2019 kieliä oli jo 32.)

Miten olet käyttänyt ilosanomapiiriä Japanissa? Kysymyssarjanihan ovat syntyneet pääasiassa Japanissa; ensin opiskelijatyön ja sitten seurakunnan kotikokousten tarpeisiin. Tarkoitus näissä piireissä on, että niihin voidaan kutsua myös ei-kristittyjä. Olen koko ajan kouluttanut piirinvetäjiä, myös juuri päättyneellä työkaudellani Koben raamattukoulussa ja Länsi-Japanin ev.lut. kirkon eri seurakunnissa.

Miten japanilaiset ovat ottaneet ilosanomapiirin vastaan? Pienpiirimateriaalia on tietenkin olemassa monenlaista, mutta yhä uudelleen kohtasin japanilaisia kristittyjä, jotka pitivät kysymyksiäni hyvinä, keskustelua herättävinä ja helppokäyttöisinä. Tiedän, että ilosanomamateriaalia käytetään Japanissa yli kirkkokuntarajojen ja myös opiskelijatyössä.

Millaisia keskustelijoita japanilaiset ovat? Olen opettanut ilosanomapiiriä monessa maassa ja maanosassa, ja täytyy sanoa, että japanilaiset ovat esimerkiksi venäläisiin ja afrikkalaisiin verrattuina aluksi kovin varautuneita. Nokkimisjärjestys heillä on tärkeä: kenellä on lupa avata suunsa ensiksi ja kenellä seuraavaksi. Mutta kun he tottuvat systeemiin ja alkavat ihan itse tehdä oivalluksia Raamatusta, tulee piireistä tosi hyviä.

Millaista on ollut opettaa Koben Raamattukoulussa? Mitä periodeja sinulla on ollut? Raamattukoulun ongelma on täysiaikaisten oppilaiden vähyys; siis niiden jotka asuvat asuntolassa ja osallistuvat kaikkeen opetukseen. Heitä on nykyään vain kourallinen kunakin lukuvuonna. Sen sijaan kerran pari viikossa opiskelevia ihmisiä oli paljon, useita kymmeniä kerrallaan. Minunkin tunneillani heitä kävi yhteensä noin sata henkeä näiden kahden ja puolen viime vuoden aikana. Valmistin joka lukukaudeksi uuden luentosarjan; enimmäkseen niistä henkilöistä, joita olen käsitellyt kirjoissani: Jobista, Jeremiasta, Daavidista, Eliasta, Paavalista, Danielista, patriarkoista, Raamatun naisista, Pietarista, käskyistä Pidin raamattukursseja myös eri seurakunnissa. Äänitin kaikki luentoni ja aion pistää ne vähitellen nettiin.

Millaiset olivat lähtöjuhlasi ja tunnelmasi lähtiessäsi Japanista? Lähtöjuhlani pidettiin helmikuun lopussa, raamattukoulun lyhytkurssin yhteydessä. Kurssille tuli yli 50 henkeä ja lähtöjuhliin satakunta. Kovastihan lähettiä aina kehutaan ja kiitetään tuollaisten juhlien yhteydessä. Rehtori antoi minulle leikkimielisen todistuksen "uskomattoman ahkerasta työnteosta". Nuoret suomalaislähetit esittivät juhlassani muutaman kauniin musiikkiohjelman. Näytin itse diasarjan 37 Japanin vuodestani. Olihan se haikeaa. Mutta toisaalta olin asennoitunut siihen, että työni Japanissa loppuu 4.3., kun lähden maasta. Herra sulkee silloin oven takanani kuin Nooan arkin oven aikoinaan, ja silloin sitä ei kukaan voi avata. Jeesus aivan ilmeisesti on sitä mieltä, että työni Japanissa on tehty, ja muut saavat sitä jatkaa.

Mitä halusit jättää perinnöksi lähtöjuhlissasi? Pidin viimeisen lyhytkurssini puheen aiheesta "Miten lukea Raamattua mielekkäällä tavalla?" Rukoilen Japanin pienelle kristikunnalle raamattuherätystä. Jos jokainen kristitty lukisi Raamattua niin, että löytäisi sen sivuilta paitsi omat syntinsä, myös Jeesuksen ja hänen armonsa, ei se voisi olla vaikuttamatta kirkkojen elämään ja evankelioimisintoon. Raamattua pitää lukea säännöllisesti, joka päivä, ajatuksen kanssa ja kynä kädessä. Raamatun totuuden puolesta on myös taisteltava harhaoppeja vastaan. Tämä oli viimeinen neuvoni Japanin kristityille. Japanin kristikunta on pieni, mutta sitäkin arvokkaampi Jumalan silmissä. Se ei ole menossa helppoja, vaan vaikeita aikoja kohti, ja tarvitsee kipeästi meidän suomalaisten kristittyjen esirukouksia. Mutta olisi minusta ihanaa, jos Japanin kirkosta saataisiin joskus joku työntekijä Suomen kirkkoa herättelemään...

(MJ:n haastattelu Uuden Tien artikkelin pohjamateriaaliksi vuonna 2013)



Edelliset