Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.



Salomo 5/9: Kuka oli Saban kuningatar? (16.9.2019)

Saban kuningatar on kautta aikojen kiehtonut ihmisten mielikuvitusta. Kuka ja millainen oli tuo salaperäinen nainen? Juutalaiset pitävät häntä lumoojattarena, jopa demonina. Etiopialaiset uskovat hänen olleen heidän keisarisukunsa ensimmäinen esiäiti. Jeesuskin puhui "etelän kuningattaresta" ja vieläpä hyvin arvostavaan sävyyn.

Saban kuningaskunta sijaitsi Arabian niemimaan eteläosassa nykyisen Jemenin alueella. Jo Jobin kirja kertoo sabalaisten ryöstöretkistä, ja myös profeetat mainitsevat heidät. Arkeologiasta tiedämme, että Dhanajoki padottiin jo 1400-luvulla eKr. Sen jälkeen Saba tunnettiin eksoottisista puutarhoistaan, joissa nerokkaan kastelujärjestelmän ansiosta voitiin kasvattaa vaikka minkälaisia yrttejä. Niitä käytettiin sitten mausteiden, hajuvoiteiden ja suitsukkeen valmistamiseen. Tuollaisten aromaattisten pihkojen kysyntä oli vanhalla ajalla loputon, koska niitä tarvittiin palsamointiin, hautajaismenoihin, polttouhreihin, lääkkeisiin ja kauneudenhoitotuotteisiin.

Sabalaiset osasivat myös markkinoida tuotteensa. He olivat merkittävä kauppakansa, jolla oli yhteyksiä Lähi-itään, Etiopiaan ja Intiaan saakka. Mutta nyt Saballe oli siis ilmaantunut kilpailija: Israel, joka hallitsi yhä enenevässä määrin Arabian karavaaniteitä ja osittain Punaisen meren liikennettäkin. Salomolla oli jonkinlainen monopoli muun muassa hevoskauppaan.

Raamattuhan ei kiellä naista ryhtymästä maansa johtajaksi, vaikka se kieltääkin häntä ryhtymästä perheensä tai seurakuntansa "pääksi". Tuomarien aikaan Israeliakin hallitsi naistuomari nimeltä Debora. Myös Saban kuningattaresta puhutaan Raamatussa arvostavaan sävyyn. Hänessä me voimme nähdä kolme vuosituhatta sitten lasikaton läpäisseen, rikkaan ja mahtavan naisen – ja kiihkeän totuuden etsijän.

Salomon miesten etelään suuntautuneet kauppamatkat olivat varmaan herättäneet Saban kuningattaren mielenkiinnon. Ilmeisesti hänen matkansa tarkoitus oli kuitenkin ennen kaikkea uskonnollis-filosofinen: kuningattaren korviin oli kantautunut huhuja paitsi Salomon viisaudesta, myös hänen uskonnostaan. Kun Saban kuningatar sai kuulla kerrottavan, miten Salomo oli tuottanut Herran nimelle kunniaa, hän lähti matkaan (1. Kun. 10:1). Oliko kuningattarella ehkä myös taloudellisia intressejä hänen tullessaan Israeliin? Saattoi ollakin, vaikka niistä ei Raamattu mainitse mitään.

Saban kuningatar ei ollut pohjimmiltaan onnellinen. Hänen sydämensä janosi vastauksia perimmäisiin kysymyksiin: miten tämä maailma on syntynyt, mikä on elämän tarkoitus, millainen on oikea Jumala, miten häntä pitäisi palvoa, miten ihmisten pitäisi elää ja mitä heille tapahtuu kuoleman jälkeen? Näitä kysymyksiähän rehelliset totuuden etsijät ovat hautoneet mielessään maailman sivu. Kukaan ei kuitenkaan osannut antaa tiedonjanoiselle kuningattarelle sellaisia vastauksia, joista hänen sielunsa olisi saanut rauhan.

Kuningatar olisi voinut lähettää Israeliin vaikkapa miehensä (jos hänellä oli sellainen) tai hovinsa päällikön. Mutta ei, hän ei luottanut toisen käden tietoihin näin tärkeässä asiassa, vaan päätti tehdä hankalan matkan ihan itse. Hallitsija kun oli, kuningattarella oli todennäköisesti kädet täynnä työtä, mutta totuuden etsintä vei nyt kaikesta muusta voiton. Nainen tahtoi saada vastaukset kysymyksiinsä ja rauhan sielulleen, maksoi mitä maksoi.

Arabian niemimaan eteläosasta Jerusalemiin on linnuntietä 2200 kilometrin matka. Ei ihme, että Jeesus sanoi etelän kuningattaren tulleen "maan ääristä" – etäisyys on nimittäin kymmenen kertaa pitempi kuin vaikkapa Jerusalemista Damaskokseen. Kameli kulkee keskimäärin 4 km tunnissa eli siis 40 km päivässä. Yhdensuuntaiseen matkaan Saban kuningattarelta kului vähintäänkin pari kuukautta ottaen huomioon, ettei kuljettu linnuntietä, ja levätäkin piti välillä.

Niin, Jeesus käytti sanontaa "maan ääret" kaksi kertaa: ensimmäisen kerran puhuessaan etelän kuningattaren matkasta ja toisen kerran käskiessään opetuslapsiaan todistamaan hänestä "maan ääriin asti" (Apt. 1:8).

Lainaus pian ilmestyvästä kirjasta "Valtakunta etsii taistelijoita – Salomo".



Edelliset