Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Miksi Raamattua pitää lukea joka päivä? (27.6.2016)

(Juttu on ilmestynyt nuorten lehdessä 2000-luvun alussa.)

Onko sinun hyllyssäni Raamattu? Useimmista suomalaisista kodeista se vielä löytynee, kuuluuhan Raamattu sentään länsimaisen sivistyksen peruskirjoihin ja koulussakin sitä käytetään oppikirjana. Mistä sitten johtuu, että niin harvat suomalaiset ovat lukeneet Raamatun läpi, puhumattakaan nyt siitä, että sitä luettaisiin säännöllisesti, joka päivä.

Raamatusta on olemassa sellainen väärinkäsitys, että se ensinnäkin on kuivaa luettavaa ja toiseksi niin vaikeatajuista, ettei siitä maallikko mitään ymmärrä. Kumpikaan näistä ennakko-olettamuksista ei pidä paikkaansa. Raamattua ovat lukeneet monen kulttuuripiirin ihmiset kahdentuhannen vuoden ajan ja saaneet siitä elämäänsä suunnattomasti apua, lohdutusta ja toivoa. Etkö sinäkin tahtoisi liittyä tähän raamatunlukijoiden suureen joukkoon?

Aloita Uuden testamentin alusta. Älä säikähdä sitä, että Matteuksen evankeliumi alkaa sukuluettelolla; se loppuu jo jakeessa 16 ja sen jälkeen siirrytään normaaliin kerrontaan. Lue vaikkapa luku päivässä. Mieti, mitä vastauksia kukin luku antaa elämäsi ongelmiin, ja olet hämmästyvä. Etsi lohdutusta murheisiisi, ja olet sitä saava runsain määrin. Kysy tietä taivaaseen, ja tiekartta löytyy Raamatun sivuilta. Jos et tiedä, mikä on oikein ja mitä sinun pitäisi tehdä vaikeassa ratkaisutilanteessa, sinulle selviää se vähitellen, kun etsit vastausta Raamatusta. Raamattu on myös kuin peili, josta voit nähdä todelliset kasvosi.

Raamattu ei ole mikään tavallinen kirja. Oikeastaan se on kuin kirje, Jeesuksen rakkauskirje. Jeesusta et voi nyt nähdä, mutta voit kuulla, mitä hän sanoo – ja mitä hän sanoo juuri sinulle. Jos olet joskus saanut rakkauskirjeen, tiedät, miten syvällä tavalla toinen ihminen voidaan kohdata hänen kirjoittamissaan sanoissa. Sana on oikeastaan syvin kommunikaation muoto. Ja nyt elävä Jumala tarjoaa sinulle omaa Sanaansa luettavaksi - olethan ihan mieletön, jos kieltäydyt sitä kuulemasta.

Raamatussa on vielä yksi ero tavallisiin kirjoihin nähden: sen sanat eivät välitä pelkää informaatiota, ne välittävät myös Jumalan luomisvoiman. Raamatun sana luo sen, mitä se sanoo. Kun Raamattu sanoo sinulle: "Jumala pitää sinusta ja rakkaistasi huolen", niin se samalla luo sydämeesi uskon, että Jumala todella tekee sen, mitä hän lupaa. Kun Raamattu vakuuttaa syntien anteeksiantamusta, niin samalla se myös synnyttää sinun sydämeesi uskon syntien anteeksiantamukseen. Tätä siis tarkoittaa, kun sanotaan, että Jumalan sana on luovaa sanaa.

Etkö siis tänään tahtoisi tehdä sitä ratkaisevaa päätöstä, jonka minä itse tein 16-vuotiaana: että rupeat lukemaan Raamattua joka päivä. Sitä päätöstä et varmasti tule katumaan. Tänä vuonna (2016), kun minun päätöksestäni tulee kuluneeksi puoli vuosisataa, voin vakuuttaa sinulle kokemuksen syvällä rintaäänellä: se aika, jonka Raamatun ääressä olen viettänyt, ei totta totisesti ole mennyt hukkaan!


Edelliset