Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Ketä Jumala auttaa? (20.5.2016)

Jeesus ei antanut kenellekään muulle vertauksensa henkilölle nimeä kuin Lasarukselle. Nimi "Lasarus" tarkoittaa: "hän, jota Jumala auttaa". Miksi ihmeessä Jeesus valitsi köyhälle ja sairaalle kerjäläiselle tällaisen nimen?

Vertaus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta on Jeesuksen kannanotto menestysteologiaan, joka opettaa näin: Jos uskot Jumalaan, niin sinulle käy hyvin täällä maan päällä. Saat ystäviä, rahaa ja vaikutusvaltaa. Sairautesi paranevat. Rukouksiisi vastataan sillä tavalla kuin sinä itse toivot niihin vastattavan.

Eikö köyhä Lasarus sitten ollut rukoillut Jumalalta apua maatessaan rikkaan miehen portin pielessä paiseiden peitossa, nälkäisenä ja viluisena? Kyllä hän oli. Hän oli pyytänyt jokapäiväistä leipää, sairauksien paranemista, ja edes yhtä ystävää. Hän oli uskonut nimensä mukaiseen "Jumalaan, joka auttaa". Oliko hänen uskonsa siis ollut turha - eihän Jumala lähettänyt hänen luokseen muuta kuin kulkukoiran?

Vertaus rikkaasta miehestä ja Lasaruksesta opettaa meille, mikä on todellista Jumalan apua meidän elämässämme. Se ei ole sitä, että tulemme tämän elämän aikana onnellisiksi. Rikas mies oli vertauksen onnellinen osapuoli. Häneltä ei puuttunut mitään: ei rahaa, ei ystäviä, ei muotivaatteita eikä huvituksia. Ja kuitenkin häneltä puuttui kaikki, sillä kuolemansa jälkeen hän joutui iankaikkiseen kadotukseen.

Jumalan apu tarkoittaa niitä asioita meidän elämässämme, jotka pakottavat meidät huutamaan häneltä apua. Rikas mies ei tarvinnut Jumalaa mihinkään. Lasarus sen sijaan joutui huutamaan Herralta apua päivin ja öin. Hän ei olisi jaksanut sairautta, yksinäisyyttä ja köyhyyttä, jollei Herra itse olisi ollut hänen rinnallaan ja lohduttanut häntä.

Menestysteologit ovat väärässä luullessaan, että Herran apu on aina helppo tunnistaa. Ei, oikea Jumala on salattu Jumala ja hänen apunsakin on useimmiten salattua apua. Lasaruksen kohdalla Jumalan apu oli se vaikea elämä, joka vei hänet taivaaseen.

Ystäväni, ehkä sinä olet yhtä yksinäinen ja onneton kuin Lasarus. Jos elämäsi onnettomuudet saavat sinut etsimään apua ylhäältä, olet silti paljon onnellisemmassa asemassa kuin menestyneet kanssaihmisesi. Sillä kumpi on tärkeämpää: olla maan päällä onnellinen 80 vuotta, vai olla taivaassa onnellinen iankaikkisesti?

Kertoessaan tämän vertauksen Jeesus kertoi samalla myös oman tarinansa. Hänet tultaisiin hylkäämään, kuten Lasarus - meidän syntiemme tähden. Hän tulisi kuitenkin riippumaan Jumalan sanassa kuolemaansa asti, aivan kuten Lasarus. Ja sitten hän nousisi haudasta ikuiseen elämään, sinne minne köyhä Lasaruskin oli mennyt.


Edelliset