Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Epilogi – loppusana/Saarnaaja 12:9-14 (4.5.2016)

9. Sen lisäksi, että saarnaaja oli viisas, hän myös opetti kansalle tietoa, punnitsi, harkitsi ja sommitteli sananlaskuja paljon. 10. Saarnaaja koki löytää kelvollisia sanoja, oikeassa mielessä kirjoitettuja, totuuden sanoja. 11. Viisaitten sanat ovat kuin tutkaimet ja kootut lauseet kuin isketyt naulat; ne ovat saman Paimenen antamia.

12. Ja vielä näiden lisäksi: Poikani, ota varoituksesta vaari; paljolla kirjain tekemisellä ei ole loppua, ja paljo tutkistelu väsyttää ruumiin. 13. Loppusana kaikesta, mitä on kuultu, on tämä: Pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä. 14. Sillä Jumala tuo kaikki teot tuomiolle, joka kohtaa kaikkea salassa olevaa, olkoon se hyvää tai pahaa.

Prologia ei ole kirjoittanut Saarnaaja itse. Hänen sanansa alkavat ja loppuvat samalla "turhuuksien turhuus" -huudahduksella (1:2, 12:8). Kirjan ensimmäinen lause ja sen lopetus ovat jonkun muun kommentti Saarnaajan kirjaan. Ne ovat Jumalan varsinaista sanaa, joka ei ole sulkumerkkien sisällä ja jossa selitetään, missä Saarnaaja oli mennyt harhaan.

Filosofin viisaus. Epilogin kirjoittaja myöntää, että Saarnaaja oli hyvin viisas mies, samalla tavalla viisas kuin Sokrates tai kiinalaiset filosofit (9, 11). Hän todella pyrki löytämään kelvollisia ja totuudenmukaisia sanoja (10). Saarnaajan kirja on "saman Paimenen antama" kuin muukin Raamattu siinä mielessä, että sen kautta Herra tahtoo osoittaa meille: älkää menkö tuohon suuntaan (11).

Ota varoituksesta vaari. Loppusanan kirjoittaja antaa pojalleen Saarnaajan kirjan varoituksen kera: "Paljolla kirjan tekemisellä ei ole loppua" (12). Filosofit kirjoittavat satojatuhansia kirjoja viisautta etsiessään, mutta eivät löydä sitä. Saarnaajan kirja on sen vastaanottajalle, nuorelle miehelle, varoituksena siitä mihin ihmisjärki johtaa: vain turhuuksien turhuuteen.

Jumalan sana. Vasta nyt mainitaan Saarnaajan kirjassa ensimmäistä kertaa Jumalan sana: "Pelkää Jumalaa ja pidä hänen käskynsä, sillä niin tulee jokaisen ihmisen tehdä" (13). Siinä on yhdellä lauseella ilmaistu viisauden salaisuus; usko Jumalaan ja hänen sanaansa.

Vasta Sanasta löytyy oikea käsitys viimeisestä tuomiosta (14). Jumala toi kaikki teot tuomiolle kerran Golgatalla, ja hän on tekevä sen uudestaan viimeisenä päivänä. Joka on kantanut syntinsä ristin juurelle, sitä ei tuomita enää toista kertaa.


Edelliset