Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Aika ja kohtalo/Saarnaaja 9:11-18 (6.4.2016)

11. Taas minä tulin näkemään auringon alla, että ei ole juoksu nopsain vallassa, ei sota urhojen, ei leipä viisaitten, ei rikkaus ymmärtäväisten eikä suosio taitavain vallassa, vaan aika ja kohtalo kohtavat kaikkia. 12. Sillä ei ihminen tiedä aikaansa, niin kuin eivät kalatkaan, jotka tarttuvat pahaan verkkoon, eivätkä linnut, jotka käyvät kiinni paulaan; niin kuin ne, niin pyydystetään ihmislapsetkin pahana aikana, joka yllättää heidät äkisti.

13. Tämänkin minä tulin näkemään viisaudeksi auringon alla, ja se oli minusta suuri: 14. Oli pieni kaupunki ja siinä miehiä vähän. Ja suuri kuningas tuli sitä vastaan, saarsi sen ja rakensi sitä vastaan suuria piiritystorneja. 15. Mutta siellä oli köyhä, viisas mies, ja hän pelasti kaupungin viisaudellaan. Mutta ei kukaan ihminen muistanut sitä köyhää miestä. 16. Niin minä sanoin: Viisaus on parempi kuin voima, mutta köyhän viisautta halveksitaan, eikä hänen sanojansa kuulla. 17. Viisaitten sanat, hiljaisuudessa kuullut, ovat paremmat kuin tyhmäin päämiehen huuto. 18. Viisaus on parempi kuin sota-aseet, mutta yksi ainoa syntinen saattaa hukkaan paljon hyvää.

Ihminen ei ole vapaa. Hän ei voi taistella aikaa ja kohtaloa vastaan. Hän vanhenee ja rapistuu, ja lopulta hän kuolee. Huippu-urheilija putoaa huipulta, urhoollinenkaan mies ei voi aina voittaa sotaa, rikkaus katoaa talouselämän romahtaessa, isokenkäisten suosio hiipuu, ja suurinkin viisaus katoaa etenevään dementiaan (vrt. 11).

Kala verkossa. Saarnaaja näyttää sanovan, että aika ja kohtalo saavuttavat meidät yhtä äkillisesti kuin verkko kalan ja pyydys linnun. Jeesus käyttää Saarnaajan kielikuvaa hieman eri merkityksessä: "Vielä taivasten valtakunta on nuotan kaltainen, joka heitettiin mereen ja kokosi kaikkinaisia kaloja." (Matt. 13:47) Kaikki maailman ihmiset joutuvat lopulta tähän nuottaan. Hyvät korjataan talteen, mutta kelvottomat viskataan pois. Jeesuksen kuvaamalla nuotalla on tarkoitus ja päämäärä. Saarnaajan verkko ja paula symbolisoivat sokeaa kohtaloa.

Köyhä ja viisas mies. Nyt Saarnaaja ei puhu turhuudesta, vaan viisaudesta auringon alla. Yhden köyhän miehen viisaus voi pelastaa kokonaisen kaupungin. "Viisaus on parempi kuin voima", mutta valitettavasti köyhän viisaus pian unohtuu.

Jeesus oli kuin tuo köyhä ja viisas mies, joka pelasti, ei vain pienen kaupungin, vaan koko maailman. Hän pelasti sen siinä mielessä, että hankki sille vapautuksen synnin, kuoleman ja paholaisen vallasta.

"Mutta kukaan ihminen ei muistanut sitä köyhää miestä" (17). Niin se on: "Kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?" (Luuk. 18:8)


Edelliset