Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Vanhurskauden ongelma/Saarnaaja 7:12-23 (5.3.2016)

12. Sillä viisauden varjossa on kuin rahan varjossa, mutta tieto on hyödyllisempi: viisaus pitää haltijansa elossa. 13. Katso Jumalan tekoja; sillä kuka voi sen suoristaa, minkä hän on vääräksi tehnyt? 14. Hyvänä päivänä ole hyvillä mielin, ja pahana päivänä ymmärrä, että toisen niin kuin toisenkin on Jumala tehnyt, koskapa ihminen ei saa mitään siitä, mikä hänen jälkeensä tulee.

15. Kaikkea olen tullut näkemään turhina päivinäni: on vanhurskaita, jotka hukkuvat vanhurskaudessaan, ja on jumalattomia, jotka elävät kauan pahuudessaan. 16. Älä ole kovin vanhurskas äläkä esiinny ylen viisaana: miksi tuhoaisit itsesi? 17. Älä ole kovin jumalaton, äläkä ole tyhmä: miksi kuolisit ennen aikaasi? 18. Hyvä on, että pidät kiinni toisesta etkä hellitä kättäsi toisestakaan, sillä Jumalaa pelkääväinen selviää näistä kaikista.

19. Viisaus auttaa viisasta voimakkaammin kuin kymmenen vallanpitäjää, jotka ovat kaupungissa. 20. Sillä ei ole maan päällä ihmistä niin vanhurskasta, että hän tekisi vain hyvää eikä tekisi syntiä. 21. Älä myöskään pane mieleesi kaikkia puheita, mitä puhutaan, ettet kuulisi palvelijasi sinua kiroilevan. 22. Sillä oma sydämesikin tietää, että myös sinä olet monta kertaa kiroillut muita. 23. Kaiken tämän olen viisaudella koetellut. Minä sanoin: "Tahdon tulla viisaaksi", mutta se pysyi minusta kaukana.

Sanat "vanhurskas" ja "jumalaton" ovat Raamatun keskeisimpiä käsitteitä. Vanhurskas tarkoittaa ihmistä, joka kelpaa Jumalalle eli pääsee hänen iankaikkiseen valtakuntaansa. Saarnaajalle pelastus ja kadotus näyttävät olevan tämän maailman sisäisiä asioita. Siksipä hän onkin usein täysin ymmällään tarkastellessaan vanhurskasten ja jumalattomien kohtaloa.

Kultainen keskitie. Saarnaaja - toisin kuin Paavali ja Luther - ei etsi omantunnon tuskissa armollista Jumalaa. Siksi vanhurskauden ongelma jääkin hänelle lähinnä vain teoreettiseksi kysymykseksi. Ongelmat näyttävät hänestä seuraavanlaisilta: 1) On vanhurskaita jotka hukkuvat vanhurskaudessaan, ja jumalattomia jotka kauan elävät pahuudessaan (16). Toisin sanoen ihminen ei saa läheskään aina hyvyydestään tai pahuudestaan sille kuuluvaa palkkaa. 2) Liiallinen vanhurskaus on pahaksi, samoin liiallinen jumalattomuus (17-18). Kaikenlainen kiihkoilu on pahasta; pitää osata kulkea kultaista keskitietä. 3) "Ei ole maan päällä ihmistä niin vanhurskasta, että hän tekisi vain hyvää, eikä tekisi syntiä" (21). Saarnaajan mielestä Jumalalle kelpaa tällainenkin "suunnilleen vanhurskas" ihminen.

Uskonvanhurskaus. Jeesus on Saarnaajan vastakohta tässäkin asiassa. Ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin fariseusten, jotka sentään panostivat sen saavuttamiseen kaikki voimansa, te ette pääse sisälle Jumalan valtakuntaan. Näin hän opetti (Matt. 5:20).

Jos Saarnaaja olisi nähnyt Jeesuksen ristillä riippumassa, olisi hän tullut vielä vakuuttuneemmaksi ongelman numero 1 olemassaolosta. Jeesus eli vanhurskaan elämän, mutta kuoli jumalattoman kuoleman. Siksi hän voi tänäänkin julistaa jumalattoman vanhurskaaksi. Sinutkin.


Edelliset