Viikon juttu

Oivalluksia ja sattumuksia Mailiksen elämän varrelta.


Joosef kuulee kedon enkeleistä (19.12.2015)

Joosef teki enkelin käskyn mukaan: otti Marian asumaan luokseen, vaikka he eivät olleet vielä naimisissa (Mt. 1:24-25). Marian vanhempien kodissa varmaan oltiin vihaisia, kun huomattiin että siihen asti kilttinä ja kunnollisena pidetty tytär odotti lasta. Kysymys ei ollut ihan pikku asiasta, kuten Mooseksen laista huomasimme. Maria siis muutti vanhempiensa luota Joosefin luo asumaan. Hänellä ei ollut mitään muuta inhimillistä turvaa kuin tämä mies. Kihlapari ei kuitenkaan elänyt ennen lapsen syntymää kuin mies ja vaimo.

Marian vanhemmat kokivat, että kihlapari oli pettänyt raskaasti heidän luottamuksensa. Ehkä Maria koetti selittää vanhemmilleen asian todellista laitaa, mutta kuka sellaista juttua olisi uskonut? Ilman miehen myötävaikutusta, muka. Onko hullumpaa ikinä kuultu? Vanhemmat eivät harmissaan järjestäneet tyttärelleen edes häitä; Mariahan oli lapsen syntyessä yhä vain Joosefin kihlattu. (Lk. 2:5).

Niin perusteellisesti tunsi Maria itsensä nasaretilaisten hylkäämäksi, ettei hän uskaltanut jäädä yksin kotiin Joosefin lähtiessä Betlehemiin ilmoittautumaan veroluetteloon. Ei, Maria vaati päästä kihlattunsa mukaan, vaikka synnytys oli jo lähellä. Jos lapsi syntyisi Joosefin poissa ollessa, ketä Maria voisi pyytää apuun? Ei ketään! Siksi hän halusi mukaan matkalle, olipa vuoritie miten vaikeakulkuinen hyvänsä. Monta vuotta kuluisi, ennen kuin he palaisivat takaisin kotikaupunkiinsa.

Syntyvä lapsi ilmoitti tulostaan jo jonkin aikaa ennen Betlehemiä, päiväkausien hankalan taivalluksen jälkeen. Varmaan Maria oli peloissaan, olihan hän ensisynnyttäjä. Synnytysvalmennusta ei kukaan ollut hänelle antanut.

Lopulta löytyi katto pään päälle. Talli ei ollut kovin lämmin eikä valoisa, puhumattakaan että se olisi ollut sillä tavalla puhdas, kuin synnytys olisi vaatinut. Oliko paikalla joku nainen auttamassa, vai joutuiko Joosef-parka toimimaan kätilönäkin? Mistä saatiin kuumaa vettä lapsen pesuun? Millä katkaistiin napanuora?

Maria ja Joosef eivät voineet ymmärtää, miksi lapsen piti syntyä sellaiseen paikkaan. Eikö Jumala olisi voinut antaa edes sänkyä synnyttäjän alle? Ymmärrätkö sinä, miksi Jeesuksen piti syntyä kurjemmassa paikassa kuin kenenkään muun?

Betlehemin kaupungissa nukkuivat jo kaikki. Vain kaksi voipunutta ihmistä valvoi seimen ääressä. Yhtäkkiä ovelta kuului ryminää. Sisään työntyi joukko miehiä paimensauvat käsissään. "Me olemme etsimässä seimessä makaavaa lasta ja näimme valoa ikkunassa - ja tuossahan se lapsi onkin!" he riemuitsivat.

Maria ja Joosef saivat nyt kuulla, mitä samana yönä oli tapahtunut kedolla. He kuulivat enkeleistä, Herran kirkkaudesta ja laulusta. Mutta eniten heitä hämmästytti se, mitä he kuulivat enkelin ilmoittaneen heidän lapsestaan: että hän on Vapahtaja, Messias, Herra, ja hänen syntymästään seuraa suuri ilo koko kansalle.

Ja näin saivat siis myös väsyneet vanhemmat Jumalan Sanan lohdutuksekseen tuona ensimmäisenä jouluyönä. He tajusivat, ettei Herra ollut hylännyt heitä, vaan suunnitellut kaiken etukäteen. Milloin he mahtoivat muistaa, että profeetta Miika oli ennustanut Messiaan syntyvän Betlehemissä (Miika 5:1)? Miltä heistä tuntui katsella imevää, parkuvaa, pissaavaa pikku vauvaansa ja ajatella: tässä meillä on nyt Messias, Kristus, Voideltu, josta koko Vanha testamentti todistaa?

Maria ja Joosef eivät nähneet jouluenkeleitä ja kirkkautta kedolla, mutta he uskoivat kuulemansa sanan.


Edelliset